Сусамът и неговите полезни свойства

Ароматният, придаващ екзотичен привкус на всяко тестено изделия, сусам едногодишно тревисто растение от семейство Сусамови. Има 12 вида сусам. Родина на сусама е Африка. В момента растението се отглежда предимно в Северна Африка, Средиземноморието и др.; най-много в Индия, Китай, Пакистан. Днес в Южна България – Хасково, Харманли и Ивайловград, успяват да сложат отново сусамовия тахан и тахан халвата върху трапезата на българина.

Добитите малки зрънца сусам са много полезни за организма, доставящи богатство от минерали – магнезий, мед и калций, като само в една четвърт чаша със сусам, което се равнява на 36 грама се съдържат 75 % от дневната нужда от мед, 35 % от дневната нужда от калций и 32 % – магнезий, 29 % – желязо, 18 % – цинк. Сусамът е изключително богат на антиоксиданти, дължащи се най-вече на уникалния фитоестроген сесамин, който също има противоракови способности.

susamПолезен е за хора, които страдат от остеопороза, анемия, за хора със сърдечно-съдови заболявания, както и за бременни и кърмещи жени. Сусамът оказва благотворно влияние на косата, ноктите, костите, подобрява зрението и слуха, подходяща храна за спортисти, ученици и студенти, хора със силно активно ежедневие, подложени на стрес .

“Фигурин

Народната медицина отдавна го е признала като елексир за стомашно-чревния тракт, като приеман профилактично сутрин по 2-3 супени лъжици, сусама пази стомаха от язва. Заради своето голямо количество калций, таханът от сусам се препоръчва за хора, които имат нужда от заздравяване на костната система. Особено подходящ е за приемане от деца – за укрепване на организма, както и за жени в напреднала възраст – срещу остеопроза. Отлична закуска за хора от всякакви възрасти. Приема се като се разбърка с равни части мед, за предпочитане сутрин.

 

Enjoyed this post? Share it!

 

2 коментара по “Сусамът и неговите полезни свойства

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *