Сусамовото олио успокоява зъбобола

Често срещано в кулинарията, сусамовото олио е вкусна съставка на всяко ястие и много ценен продукт от малките бели семенца. Преди всичко то се използва в източната кухня, в нашата, западна рядко ще го срещнете, освен ако рецептата не е смесица от няколко.

Сусамово-маслоОсвен обаче в кухнята, маслото се използва и в козметиката и народната медицина. Интересно е откритието, че то помага и при зъбобол. Сусамовото олио е едно от най-добрите природни средства, които се ползват за запазване на устната хигиена.

Учените открили, че олиото от сусам е идеално средство за опазване на устната хигиена, способно да подобри здравето и намали оголването на зъбните корени и вероятността от заболявания на венците. Установило се, че то помага и за намаляване на броя на кариесите. Сусамовото олио има и болкоуспокояващо действие – например, при зъбобол се препоръчва втриване на сусамово олио във венеца над болния зъб. Една добра профилактика и разумна грижа за устната хигиена е жабуренето със сусамово олио.

“Демир

Препоръчва се ежедневна „баня“ на устата със сусамово олио в продължение на няколко минути – 1 супена лъжица студенопресовано сусамово олио се жабури енергично като се прекарва и между зъбите, след което се изплюва, а устата се изплаква с хладка вода.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *