Тинтява помага при лениви черва и нервност

Тинтявата е многогодишно растение, което има апетитовъзбуждащо, общоукрепващо и тонизиращо храносмилателната система действие. В народната медицина се използва като средство за подобряване на храносмилането, за подобряване на апетита, при спазми, при стомашни и чревни колики, при анемия, при жълтеница, при температура и  против глисти. Билката активира образуването на бели и червени кръвни клетки, което повлиява благоприятно върху имунната система. Външно се прилага при инфектирани рани.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

тинтяваПри нерви, световъртеж, хистерия, отпадналост, малокръвие, пясък в бъбреците и жлъчката се пие отвара от синя тинтява. Нарязват се на ситно 1 с. л. цъфтящи стебла или 1 ч. л. корени. Заливат се с 500 мл. вряща вода и се варят 3 мин. Съдът се сваля от огъня и билката кисне 30 мин., след което се прецежда. Пие се по 1 к. ч. 3 пъти на ден преди ядене.

Отвара, приготвена от 3 стърка синя тинтява помага при сърцебол, при гърлобол, кашлица, червен вятър, за апетит, за пречистване на кръвта, при запек, диария, дезинтерия, кръвохрачене, жлъчка, жълтеница, обриви, маясъл, подагра.

На жените в менопауза се препоръчва отвара от бяло вино, синя тинтява и люспи от лук.

Спиртна настойка от синя тинтява се прилага при трудно зарастващи рани.

Винена настойка от корени на жълта тинтява се приема против жълтеница, сърцебол, слабост, охтика, малокръвие.

При пясък в жлъчката се приготвя настойка от равни количества жълта тинтява, жълт кантарион и богородична трева в дървено масло, престояли 30-40 дни в бутилка на слънце.

С настойка от цветовете в дървено масло се лекуват рани.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *