Тонизирайте организма и се избавете от пролетната умора с киви

Обикновено след дългата изтощителна зима ни наляга така наречената пролетна умора. И точно сега е момента, в който трябва да набавим ударна доза витамин С на организма.

Кивито е един от натуралните продукти, богати на витамин С. В зеленият екзотичен плод се съдържа от 0,15 до 0,30% витамин С, което е приблизително 10 пъти повече от съдържанието му в лимона и касиса.

кивиВ кивито се съдържат и други полезни за организма вещества като фосфор, желязо, сяра, натрий и калий. Консумацията на плода оказва мощно антиоксидантно действие. Наличието на ензимът актинин гарантира тонизиращ ефект на организма. Освен това кивито е естествен диуретик и регулатор на кръвното налягане. Препоръчва се кивито да се консумира в сурово състояние, тъй като при термична обработка то губи своите качества.

Освен при пролетно изтощение, кивито може да ви бъде от полза след прекарани тежки инфекциозни заболявания, при тежки физически или умствени натоварвания, при лошо храносмилане. А сок от киви е чудесно профилактично средство, което повишава защитните сили на организма и може да се приема при простуди и инфекции.

Нещо важно, което трябва да отбележим е, че кивито трябва да се изяде веднага след обелване, защото в противен случай винамин С ще се разпадне от въздуха. Друго, което трябва да имате предвид е, че не трябва да прекалявате с неговата консумация, защото може да предизвика алергични реакции, особено при хора, чувствителни към полените на брезата (в кивито и семената на дърветата има еднакви алергени). Ако усетите силен сърбеж в устната кухина, подуване на устните, отток на лигавицата на глътката, затруднено дишане – това са симптоми на алергична реакция.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *