Употреба на пъстроцветната Перуника във фитолечението

Пъстроцветната перуника или известна още с латинското си име Iris versicolor, от семейство Перуникови (Iridaceae), е многогодишно тревисто растение, което расте по ливади, блата и крайбрежни зони. Родното му място е Северна Америка, но неговото култивиране е успешно по цял свят. В България са по-известни Синята и Бялата перуника, които се срещат естествено у нас.

Iris_versicolor_Quebec_2Растението успешно се използва като билка, която е прочута със своите лековити свойства. Расте на височина до 10-80 см и образува големи пълзящи коренища. Стъблата й са дебели и стабилни, а по тях се разполагат базални листа с широчина около 1 см. Цветовете на Iris versicolor са синьо-лилави на цвят, като в основата си имат жълто оцветяване. Обособени са 6 венчелистчета и чашелистчета. Пъстроцветната перуника цъфти от май до юли, а есента дава семена, които са обвити в капсула.

Предпочитана и за много красиво и лесно за отглеждане градинско цвете, спечелило множество награди. В миналото обаче цветето е било основно лекарство за индианските племена. Външно помага при отоци по тялото, като помага за тяхното спадане, облекчава рани, изгаряния, кожни възпаления и контузии. Вътрешният прием на билката е лекувал настинка, болки в гърлото, болести на черния дроб. По-късно се откриват диуретичните свойства на пъстроцветната перуника. Отвара от растението е служила и за лечение на сифилис, бяс, язви, болести на кръвта и изобщо за пречистване на организма. 

 

 

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *