Употреба на пъстроцветната Перуника във фитолечението

Пъстроцветната перуника или известна още с латинското си име Iris versicolor, от семейство Перуникови (Iridaceae), е многогодишно тревисто растение, което расте по ливади, блата и крайбрежни зони. Родното му място е Северна Америка, но неговото култивиране е успешно по цял свят. В България са по-известни Синята и Бялата перуника, които се срещат естествено у нас.

Iris_versicolor_Quebec_2Растението успешно се използва като билка, която е прочута със своите лековити свойства. Расте на височина до 10-80 см и образува големи пълзящи коренища. Стъблата й са дебели и стабилни, а по тях се разполагат базални листа с широчина около 1 см. Цветовете на Iris versicolor са синьо-лилави на цвят, като в основата си имат жълто оцветяване. Обособени са 6 венчелистчета и чашелистчета. Пъстроцветната перуника цъфти от май до юли, а есента дава семена, които са обвити в капсула.

Предпочитана и за много красиво и лесно за отглеждане градинско цвете, спечелило множество награди. В миналото обаче цветето е било основно лекарство за индианските племена. Външно помага при отоци по тялото, като помага за тяхното спадане, облекчава рани, изгаряния, кожни възпаления и контузии. Вътрешният прием на билката е лекувал настинка, болки в гърлото, болести на черния дроб. По-късно се откриват диуретичните свойства на пъстроцветната перуника. Отвара от растението е служила и за лечение на сифилис, бяс, язви, болести на кръвта и изобщо за пречистване на организма. 

 

 

Употреба на пъстроцветната Перуника във фитолечението
Оценете статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *