Възползвайте се от лечебните свойства на доматите

Все още можем да се радваме на пресните, сочни и зрели домати. Не пропускайте тази възможност, тъй като те са склад на витамини и други хранителни вещества.

Доматите са не само вкусна храна. Те се използват също и за козметични, и за медицински цели. Те са единственият зеленчук, съдържащ големи количества от антиоксиданта ликопен, който придава богатият червен цвят на домата. Този антиоксидант понижава риска от развитие на девет вида рак, намалява холестерола, намалява риска от сърдечносъдови заболявания, подобрява зрителната острота и предпазва от болестта на Паркинсон.

доматиДоматите имат и още уникални свойства. С тяхна помощ лесно може да се отслабне, защото в 100 грама се съдържат само 32 калории. Освен това ежедневната консумация на една малка порция домати през лятото, защитава кожата от слънчево изгаряне, прави я по-еластична и красива. Научни експерименти показват, че 55 грама доматено пюре, изпито преди плаж, увеличава с 33% защитата на кожата от слънчево изгаряне. Освен това редовната консумация на този вкусен зеленчук може да намали наполовина риска от инсулт.

Друго проучване показва, че доматите помагат за укрепване на костната тъкан, намаляват риска от остеопороза и укрепват костната тъкан. Докато хората са млади, не мислят за здравината на костите си. Все пак е добре да се знае, че след тридесет годишна възраст скелетната система започва постепенно да губи своята сила, което увеличава риска от костни фрактури и счупвания.

Доматите са полезни и за страдащите от безсъние. Лекарите препоръчват в такива случаи за вечеря да се изяждат един или два домата.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *