Вижте за какво помага змийското мляко

Няколко рецепти за различни заболявания

Змийско мляко /брадавично цвете, желтеничева трева, кукувиче мляко, посекливче, лишайче/

Това е многогодишно тревисто растение, което се среща из влажни каменливи и гористи местности из цяла България.

Използва  се надземната част на билката!

Използва се надземната част на билката!

За лечебни и медицински цели се използва надземната част на билката, която се бере по време на цъфтежа май – юни месец. Суши се на сянка или в сушилня при температура до 50 С.

“Демир

Змийското мляко успешно се прилага за лечение на кожни заболявания, като лишеи, брадавици, което най-вероятно се дължи на съдържащия се в нея алкалоид хелиритрин. Също така билката има и ясно изразени бактерицидни свойства. Пресният сок, а също така и отварата от билката задържат растежа на патогенните гъбички.

В българската народна медицина билката се употребява при водянка, малария, хемороиди, нередовна менструация, болести на черния дроб и жлъчните пътища, на стомашно-чревния тракт, както и при разтройство при храносмилането.

Външно билката се използва за премахване на брадавици и пигментни петна, като с пресен сок от билката се маже засегнатото място по кожата.

Начин на приготвяне и употреба на билкова рецепта при болести на черния дроб и жлъчните пътища – 1 супена лъжица от билката се залива с 400 мл вряла вода. След изстиване се прецежда и се пие по 1 супена лъжица 15 минути преди ядене 4 пъти дневно.

Внимание! В по-големи дози разстението е отровно! Да се приема по лекарско предписание!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *