Водорасло от Черно море гони холестерола

И в нашето Черно море има множество полезни вещества, които ще помогнат при множество заболявания. Например Cystoseira barbata, която още позната ка­то кафяво, червено или брадато водорас­ло. Представлява многогодишно ра­стение със силно раз­клонено тяло, с метличести тънки раз­клонения. Можете да си го наберете от крайбрежните камъ­ни и скали или от сте­лещата се подводна „нива“ (тъмните участъци в море­то). От последната вълни­те откъсват снопчета и ги изхвърлят на брега, къде­то те се разстилат като гир­лянди, така че можете да си съберете и от там по всяко време на годината, особено когато морето е по-бурно. Щом изсъхнат на пясъка, водораслите потъмняват до черно.

vodorasli_c16c7581a3След като сте ги събрали и изсушили, трябва да ги промиете с чешмяна вода, за да се отмие солта и се оставят да съхнат на проветриво място. След като изсъхнат се наситняват точно като билките и може да се използват, приготвяйки се от тях различни отвари и чайове. В своето съдържание, водораслите съдържат много полезни минерали и витамини, като йод, бром, албинова киселина, полизахариди, пиг­мент.

Полизахаридите от водораслите поемат течно­стите от организма. Те на­бъбват в стомаха и създа­ват усещане за ситост. За­това цистозеира барбата се използва за потискане на апетита, за отводняване и за редуциране на теглото. Изследователи са изолира­ли от водораслото веще­ства, който имат свойство­то да намаляват мазнините и захарите в тялото. Това обяснява ефикасността на растението при лечението на затлъстяване.

Демир бозан билки за бъбреци

Йодните съединения пък задържат развитието на артериосклерозата и намаля­ват нивото на холе­стерола. Водораслото е под­ходяща допълнител­на терапия към ос­новното лечение на диабета, но това трябва да става под постоянното наблю­дение на лекаря. Приготвя се отва­ра, като 1 с.л. наситнена су­ха билка се вари 10 мин. в 1 л вода. От прецедената течност се пие 3 пъти днев­но по 1 с.л., час преди хра­нене. Останалата отвара се съхранява в хладилник, в добре запушена бутилка. Лечението трябва да се из­вършва винаги под лекар­ски контрол, особено кога­то затлъстяването е съче­тано със заболяване!

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Водорасло от Черно море гони холестерола

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *