Яйцата помагат за намаляване на кръвното налягане

Данните, които са извлечени от проучването на специалисти показват, че високото кръвно налягане може да се намали чрез консумацията на едно пържено яйце сутрин. Те се концентрират най-вече върху протеина, който се съдържа в яйчения белтък, който по структура и функции прилича на съединенията от лекарствата, които са предназначени за хипертоници.

“Фигурин

Действието на яйченият белтък е подобен по механизъм с много малки изключения, като на ACE-инхибитор или ангиотензин-конвертиращ ензим. Тези медикаменти са предназначени за третиране на хипертония и прогресивна сърдечна недостатъчност. Основното им действие е да възпрепятстват основната функция на хормона ангиотензин, за да могат да се стеснят максимално кръвоностните съдове.

photo_verybig_3502Твърдението на специалистите от канадският университет Alberta посочва, че за да действа протеина като ACE-инхибитор той трябва да влезе в контакт със стомашните ензими. За да се постигне най-благоприятния ефект от това съединение е нужно то се приготви пържено.

Според професор Брус Грифин в миналото трябва да остане погрешното мнение за яйцата към нездравословното хранене и високия холестерол. В организма постъпват много наситени мазнини не само от яйцата. Голямо влияние за това оказва и наднорменото тегло, тютюнопушенето и липсата на физическа активност. Трябва да сме на ясно, че яйцата не са единствената причина за високите нива на кръвния холестерол.

Брус Грифин допълва, че не бива да се забравя полезността на яйцата, защото те все пак са богат източник на различни вещества, от които органиъзм има нужда да функционира добре. Все пак черупката на яйцето е изградена от калциев карбонат и поради тази причина тя е много богата на големи количества калций. В организма черупката на яйцето може да бъде разградена от мощни стомашни киселини, като например солна киселина. По този начин голямо количество от нейния калций ще може да остане достъпен за човешкия организъм.

Препоръчително е 2 пъти в седмицата да се приема 1 чаена лъжичка стрити на прах яйчени черупки. Тази прием ще намали риска от рак на храносмилателната система с 23%. Все пак не бива да приемате по-голямо количество от посоченото, защото това ще доведе до риск от образуването на калциев оскат. Той пък от своя страна води до образуването на камъни в бъбреците.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *