Яркия слънчоглед при ревматизъм

Слънчогледът е едногодишно растение, което на височина може да достигне до два метра и половина. Стъблото му е изпълнено с мека сърцевина, а листата са под формата на сърце и леко окосмени. С големи цветни кошнички, слънчогледът ни дава много неща – растително масло или забава, докато си чоплим семките му.

“Фигурин

download (3)Освен всичко друго, слънчогледът е и медоносно растение, на което се ползват всички части. Листата е добре да се оберат в началото на цъфтежа на растението, а жълтите венчелистчета – по време на самия цъфтеж. Семената може и да се съхраняват до две години, като те са богати на масло, което представлява повече от половината от самата ядка.

Носещето това слънчево име растение е много полезно при смъкване на температура. Освен това пази от спазми и въздужда апетита. Приготвена като течен екстракт, тя може да помогне при различни бактериални инфекции.

Българската народна медицина ползва слънчогледа като лек против ревматизъм, също така при болки в червета и даже като лек при грип през зимата. А слънчогледовото масло се препоръчва при лечение от ревматизъм.

 

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Яркия слънчоглед при ревматизъм

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *