За какво са полезни кестените?

Кестните открай време са известни със своите лечебни свойства. В техният състав се съдържат много минерали – калий, фосфор, магнезий, както и много витамини, така нужни за поддръжката на човешкия организъм – А, С, В1, В2, В3, микроелементите – мед, флуор и силиций. Дивите кестени обаче не се ядливи. Всички части на конския кестен съдържат целебни вещества. Екстрактът от конски кестен се използва при атеросклероза, разширени вени и тромбофлибит. Препаратите от кестена забавят съсирването на кръвта.

kesteniЕкстрактът от плодовете на кестена спомага още за разширяването на стеснените артерии, намалява чупливостта на капилярите, подобрява храненето на тъканите. Народната медицина много отдавна е открила лечебните свойства на кестените.

Ето някои народни рецепти с кестени.

За хемороиди: прави се отвара от 50 гр. кора на 1 л. вода. Правят се хладки вани в течение на 15 минути при кървене.

Настойка от цветовете на кестените действа противовъзпалително и обезболяващо. С настойка от цветовете, накиснати в спирт или водка, се правят натривки при ревматични и артритни болки

Когато имате подагра използвайте направена настойка от цветовете на дивите кестени, като за целта 100 грама от цветовете се киснат около 20 дни в 1 л. водка, като ежедневно сместа се разклаща. Пие се по 40 капки 3 пъти дневно, разтворени в 50 мл. вода, преди ядене.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *