За здрави кости консумирайте аспержи

Аспержите произхождат от Източния средиземноморски регион. Разпространени са в Южна Африка, Египет, Русия,  Полша и Англия. С тях могат да се приготвят най-различни ястия и не е никак лошо да ги включите в менюто си, тъй като имат много здравословни ползи.

“Фигурин

Аспержите са едни от най-добрите източници на витамините A, K, C, както и на витамини от групата В. Те съдържат още фолиева киселина, минералите триптофан, манган, мед, диетични фибри, калий, натрий и протеини. Всички тези съставки оказват благотворно влияние върху целия организъм. Освен това аспержите са ниско калорични – в 180 г аспержи се съдържат 43.2 калории и 4.66 г протеини.

аспержи

Наличието на вещества като протодисцин, сапонини и др. придават на аспержите противовъзпалително действие. Тези компоненти са от полза срещу амиотрофична латерална склероза, известна като „Болестта на Лу Гериг“, което е заболяване на нервните клетки в мозъка и гръбначния мозък.

В състава на аспержите влизат множество антиоксиданти като един от най-мощните е субстанцията глутатион, а останалите са витамин С, бета-каротин, цинк, манган и селен.

Добре известно е, че антиоксидантите елиминират свободните радикали в организма, укрепват имунната система, забавят стареенето. Също така те поддържат холестерола в норми, укрепват сърдечния мускул и неговата дейност, подобрявайки състоянието на артериалните стени. Комбинацията на антиоксидантите и противовъзпалителните хранителни вещества могат да помогнат за намаляване на риска от рак, а също и от чести хронични здравни проблеми, включително диабет тип 2 и сърдечни заболявания.

Поради богатото съдържание на витамин К, аспержите са изключително полезни за костите, тъй като ги поддържат здрави. Този витамин помага за лесното усвояване на калция от организма и поради това е важен фактор за костната минерализация, клетъчния растеж и обновяването на тъканите. Витамин К има и кръвоспиращи свойства, тъй като е отговорен за нормалното кръвосъсирване. Той предотвратява вътрешното кървене и кръвоизливите, намалява обилното менструално течение, предпазва от кръвозагуба при нараняване. Неговото наличие в организма е важно и за нормалното функциониране на черния дроб.

Въпреки многобройните си ползи аспержите не се препоръчват за консумация от хора с бъбреците или подагра. В аспержите се съдържат вещества, наречени пурини, чието свръх натрупване в организма може да доведе до натрупване на излишък на пикочна киселина.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *