За здрави кости консумирайте аспержи

Аспержите произхождат от Източния средиземноморски регион. Разпространени са в Южна Африка, Египет, Русия,  Полша и Англия. С тях могат да се приготвят най-различни ястия и не е никак лошо да ги включите в менюто си, тъй като имат много здравословни ползи.

Аспержите са едни от най-добрите източници на витамините A, K, C, както и на витамини от групата В. Те съдържат още фолиева киселина, минералите триптофан, манган, мед, диетични фибри, калий, натрий и протеини. Всички тези съставки оказват благотворно влияние върху целия организъм. Освен това аспержите са ниско калорични – в 180 г аспержи се съдържат 43.2 калории и 4.66 г протеини.

аспержи

Наличието на вещества като протодисцин, сапонини и др. придават на аспержите противовъзпалително действие. Тези компоненти са от полза срещу амиотрофична латерална склероза, известна като „Болестта на Лу Гериг“, което е заболяване на нервните клетки в мозъка и гръбначния мозък.

В състава на аспержите влизат множество антиоксиданти като един от най-мощните е субстанцията глутатион, а останалите са витамин С, бета-каротин, цинк, манган и селен.

Добре известно е, че антиоксидантите елиминират свободните радикали в организма, укрепват имунната система, забавят стареенето. Също така те поддържат холестерола в норми, укрепват сърдечния мускул и неговата дейност, подобрявайки състоянието на артериалните стени. Комбинацията на антиоксидантите и противовъзпалителните хранителни вещества могат да помогнат за намаляване на риска от рак, а също и от чести хронични здравни проблеми, включително диабет тип 2 и сърдечни заболявания.

Поради богатото съдържание на витамин К, аспержите са изключително полезни за костите, тъй като ги поддържат здрави. Този витамин помага за лесното усвояване на калция от организма и поради това е важен фактор за костната минерализация, клетъчния растеж и обновяването на тъканите. Витамин К има и кръвоспиращи свойства, тъй като е отговорен за нормалното кръвосъсирване. Той предотвратява вътрешното кървене и кръвоизливите, намалява обилното менструално течение, предпазва от кръвозагуба при нараняване. Неговото наличие в организма е важно и за нормалното функциониране на черния дроб.

Въпреки многобройните си ползи аспержите не се препоръчват за консумация от хора с бъбреците или подагра. В аспержите се съдържат вещества, наречени пурини, чието свръх натрупване в организма може да доведе до натрупване на излишък на пикочна киселина.

Оценете статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *