За здраво сърце консумирайте кашу

У нас кашуто е известно и под името Индийски фъстък, като то се препоръчва за добавка при почти всяка хранителна диета. Специалисти от Харварт предприемат изследване и данните от него показват, че консумацията на само 60 грама кашу на седмица ще подобрят функцията на сърдечносъдовата система. Кашуто има способността да намали холестерола, а същевременно подобрява функциите на кръвоносните съдове.

“Фигурин

Ядките могат да се консумират печени или сурови, като в 30 грама има около 160 калории, които в повечето случаи идват от полезните за организма не наситени мазнини. В съдържанието на кашуто има и мед, който е много полезен за правилното функциониране на нервната система. Само с консумацията на 30 грама ядки можете да си набавите 70% от ориентировачния 82cbbad5a2fa48f001c940d00d3a39a563dfc67eдневен прием на мед при мъжете и жените. В съдържанието им присъства и магнезий, който също е много полезен минерал за организма. С консумацията им можете да си набавите 25% за жените и 20% за мъжете от ориентировачния дневен прием нужен на организма. Когато в организма има достатъчно количество от магнезия това ще му помогне за енергийния баланс и за функцията на мускулите.

По-голямо количество желязо има в суровото кашу, така че то се препоръчва за добра циркулация и виталност на кръвта. Чрез тази функция успешно се подпомага дистрибуцията на кислород в кръвта. Много е важно в организма да има нужното количество желязо, защото то ефикасно предотвратява мускулната слабост и отпадналостта на организма. В съдържанието на 30 грама сурово кашу има 1,9 милиграма желязо, което представлява 11% от ориентировачния дневен прием за нежната половинка и 24% от ОДП за мъжете. Когато кашуто се изпече и премине през термична обработка количеството на желязо намалява значително до 1,3 милиграма.

В суровото кашу също така има съдържание на концентриран селен и 30 грама от тях съдържат 5,6 мкг, което е 10% от ОДП, както при мъжете така и при жените. Когато кашуто премине термична обработка и се изпече нивото на съдържание на селен значително намалява и достига едва 3,3 мкг в 30 грама ядки. Селенът също е компонент, който е важен за организма, защото предпазва клетъчните мембрани от увреждания. В организма трябва да се съдържа необходимото количество селен, защото неговата липса води до неблагоприятни заболявания, като например рак.

Препоръчителна е консумацията на кашуто между основните хранения, защото чрез него ще си набавите много важни компоненти нужни на организма да бъде здрав. Ядките могат да се използват и като добавка към салати, като предварително се смелят. В случай, че желаете да ги добавите към супата или пюрета е препоръчително да ги накиснете за около 12 часа и след това да ги пасирате.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *