Започнете здравословно хранене с царевично брашно

Царевичното брашно се приготвя от смлени царевични зърна и има жълтеникав цвят, препоръчва от специалистите за консумация, защото то е ключ към здравословно хранени и подсилва имунната система. Този вид брашно може спокойно да замести пшеничното брашно, защото не съдържа глутен и е много по-здравословно. В царевичното брашно се съдържат много витамини и минерали, които са от голяма полза при различни заболявания.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

6814Царевичното брашно се използва все по-рядко в кухнята, но е време то да заеме полагащо му се място, защото в него има голямо съдържание на цинк, който е от важно значение за ензимната функция. Цинка е един минерал, който след попадане в организма активира ензимите, които регулират генетичната активност на клетките и така имунната система се подсилва максимално. Цинка спомага на организма да извлече всичката енергия, която е поета с храната. Той има действие на антиоксидант и затова предпазва ДНК и клетъчните мембрани от свободнорадикалови увреждания. Чрез консумацията на 100 грама царевично брашно вие ще си набавите 2 милиграма цинк или 25% от Ориентировъчния дневен прием за жените, а при мъжете 18% от ОДП.

Освен на цинк царевичното брашно е богат източник и на желязо, като в 100 грама се съдържат 2,8 милиграма или 35% от ОДП при мъжете и 17% за нежната половинка. Желязото се присъединява в хемоглобина, който е протеин на червените кръвни клетки. Той е много важен елемент в човешкия организъм отговарящ за циркулацията на кислород из тялото и спомага за подсилването на функцията, която изпълняват белите кръвни клетки. Белите кръвни клетки от своя страна са елемент на имунната система, който се бори с инфекциите.

В съдържанието на царевичното брашно има и каротеноиди, които представляват жълти, оранжеви и червени растителни пигменти. Именно от тях идва и златисто-жълтия свят на този вид брашно. Най-много в съдържанието на царевичното брашно са каротеноидите лутеин и зеаксантин. Те имат способността да помагат за филтрирането на светлината в очите, като това помага за подсилване и защита на зрението. Разбира се това не са единствените каротеноиди, които се съдържат в царевичното брашно, има още и бета-каротен. Той пък успешно помага за усвояването на витамин А, засилва имунитета, засилва клетъчния растеж и продукцията на така нужните на организма червени кръвни клетки. В 100 грама царевично брашно има 15% за жените от ОДП и 11% за мъжете от ОДП.

Всяко едно печиво, което е приготвено с царевично брашно ще ви засити много добре, защото е богат източник на фибри. Фибрите имат способността да абсорбират водата и се раздуват в храносмилателния тракт. От своя страна това свойство ефективно регулира телесния контрол над кръвната захар и инсулина, а също така и над кръвния холестерол. Благодарение на това всеки, който консумира царевично брашно е с по-малък риск от развитие на диабет тип-2 и сърдечносъдови заболявания. В 100 грама царевично брашно се съдържат 8,5 грама фибри, като това е 35% от ОДП за жените и 22% за мъжете.

Можете да използвате царевичното брашно за направа на питки, диетични хлебчета, мъфини, палачинки и още много други вкусотии.

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Започнете здравословно хранене с царевично брашно

  1. Преди няколко години ядох царевичен хляб в едно гръцко село – страхотно вкусен, нямам думи! Толкова време после търсих рецепти с царевично брашно, не намерих нещо значително. Ако някой знае някоя вкусотия, моля да сподели

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *