Заредете се с енергия с пролетни зеленчуци

Сега е времето на пресните зелении. Да се заредим с много здраве, посредством различните витамини и минерали, които ни предлагат тези вкусни, естествени и пресни зеленчуци. Ето кои са те и какво съдържат:

Сапанк – той е изключително полезен и е богат на голямо количество от витамините С и А, В-групата, Р, РР, К и Е, пантотенова и фолиева киселина, белтъчини.

spanakКопривата съдържа каро­тин, витамини С, В1, В2, а по съдържание на калций, калий, магнезий, желязо и фосфор надвишава всички пролет­ни зеленчуци. Изключително полезен зеленолистен зеленчук при такива състояния, като анемия, стрес след прекарано заболяване, смущения в паметта и зрението. Страдащите от остеопороза ще си набавят от нея необходи­мия им калций.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Къдрави салатки – те съ­държат в себе си веществото лактоцин, което действа ус­покояващо на нервната система и понижава кръвното налягане. Пектините и фолиевата киселина пък стимулират дейността на червата и изхвърлянето на холестерина от организма.

Глухарче – невероятно цвете-растение-билка, което на салата ни доставя нужното количество от витамини С, В1, Д и А, и много минерални соли. Подобрява функцията на черния дроб, действа благоприятно при проблеми на далака и хро­нични екземи. Салатата от свежи листа рано на пролет, са полезни при анемия, след боледуване и при кожни бо­лести.

Босилекът е една от класическите подправки, които може да се сложат на всяко ястие, превръщайки го в еферия от вкус и полезност. Особено добре се връзва с всяко доматено ястие и е чудесен начин да подобрим храносмилането си. Той е природен транквилант: в малки количества действа успокояващо, а в големи тонизиращо. Като запар­ка лекува кашлица и болно гърло.

Розмарин – съдържа до 2% етерични масла. Те действат противовъз­палително, диуретично и тонизиращо. Препоръчва се при болки в стомаха, нарушен менструален ци­къл, за подобряване на апе­тита.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *