Защо ни е необходим витамин К и от къде да си го набавим

Витамин К е мастно-разтворим витамин, който е от съществено значение за поддържане на добро здравословно състояние. Той е известен преди всичко с това, че спомага съсирването на кръвта и подпомага развитието на здрави кости. Освен че е необходим в случай на кожни рани, тъй като помага на раната да се затвори и предпазва от прекомерно кървене, витамин К е полезен и за сърдечно-съдовата система, защото с негова помощ тя не блокира и не се задръства, което би довело до тромбоза.

“Демир

витамин КПо принцип рядко може да се получи недостиг на витамин К, защото той се съдържа в изобилие в зелените листни зеленчуци и някои зелени подправки. Освен това, бактериите, намиращи се в червата ни сами произвеждат и отделят витамин K. Тук искаме да споменем, че приемането на антибиотици трябва да се избягва, когато е възможно, защото те унищожават всички бактерии в червата – както лошите, така и добрите. Това от своя страна води до много здравословни проблеми.

Колкото и рядко да се среща, добре е да знаете кои са признаците за недостиг на витамин К:

1. Кървене или проблеми, свързани със съсирването на кръвта – това може да бъде: кървене на венците, тежко менструално кървене или кръвоизлив, кървене в стомашно-чревния тракт.

2. Лесно разкървяване или получаване на синини.

3. Калцификация (втвърдяване) на хрущялите.

4. Кървене при хирургични интервенции или при пробождане, което не може да се контролира.

5. Мозъчен кръвоизлив при новородени.

След като ви запознахме със симптомите, говорещи за недостиг на витамин К, сега е ред да ви кажем и от къде и в какво количество можете да си го набавите.

– 100 гр. къдраво или обикновено зеле ще ви достави 684% от препоръчителната дневна доза (ПДД) витамин К;

– 100 гр. варен спанак – 1111% от ПДД;

– 100 гр. варени броколи – 138% от ПДД;

– 100 гр. сух босилек и сушен градински чай – 43% от ПДД;

– 100 гр. сушена мащерка – 54% от ПДД;

– 100 гр. варено брюкселско зеле – 137 процента от ПДД;

– 100 гр. варени аспержи – 57% от ПДД.

Това са храните, които съдържат най-голямо количество витамин К. Други храни, богати на витамин К са: бамя, боб, зеле, ряпа, маруля, пресен лук и сини сливи.

Витамин К се дели на три различни вида: витамин K1 или филохинон (естествена форма на K1) или фитонадион (синтетична форма на K1); витамин K2 – менахинон и витамин К3 – синтетична форма на витамин К, известен още като менадион.

Полезните форми на витамин К са K1, който може да бъде намерен в зелените листни зеленчуци и K2, който се съдържа в животински източници, бактерии и ферментирали продукти (като кисело зеле). Синтетичната форма на витамина – витамин K3 трябва да се избягва.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *