Здрави кости с любими храни

Нека костите ви бъдат по-плътни и по-здрави с консумацията на любими храни, защото това ще ви предпази от заболявания.

За да запазите костите си здрави трябва да консумирате храни, които са богати на калций. Така ще се предпазите от заболяването остеопороза, което засяга голям процент от хората. Няма как да спрем времето и да останем вечно млади. Когато годините нарастват костите стават по-чупливи и така се увеличава риска от заболявания.

Днес ще ви предложим хранителни продукти, които ще ви помогнат за заздравяването на костите, а това ще ви предпази за в бъдеще от заболявания.zdravi kosti

Ето и храни, които са богати на вещества полезни за костите:

1. Зеле – един натурален продукт, който е любим на всички и често присъства в кухнята за приготвяне на вкусни ястия. Чрез консумацията на зеле ще си набавите нужният на организма витамин D, а това ще ви помогне да заздравите костите.

“Демир

2. Сок от портокал – в него не се съдържат нито витамин D нито калций, но той е един помощник, който спомага за абсорбирането на калция.

3. Стафиди, орехи и зърнени култури – с тяхната консумация ще си набавите голямо количество витамин D нужно на организма, за заздравяване на костите.

4. Риба – голямо количество калций се съдържа в рибата сардина, така че консумацията и е препоръчителна, за да намалите риска от чупливи кости. Витамин D се съдържа в големи количества в скумрията, така че нека тя присъства на трапезата ви често.

5. Кисело мляко – това е един натурален продукт, който носи толкова много ползи на човешкия организъм. Изобилието на калций и витамин D в този продукт го правят много полезен за организма, който ще ви предпази от заболяванията на костите.

6. Спанак – в него има достатъчно количество калций, който ще ви осигури 25% от препоръчителната дневна доза. Освен това количеството на витамин А, което съдържа спанака ще подобри здравословното ви състояние.

7. Маруля и всички други зелени листни зеленчуци – те са богати източници на калций и спомагат за здравината на костите. Винаги когато имате възможност ги включвайте в менюто си, за да се предпазите от заболявания на костите, като например остеопороза.

Избягвайте да подправяте ястията с голямо количество сол, защото това ще попречи на калция да се абсорбира от организма и костите ви няма да са защитени.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *