Зехтин помага на кожата и на сърцето

Маслиновото дърво е едно от най-старите кул­тивирани растения. Смята се, че негова родина са земите в Близкия Изток. А още преди 9 хилядолетия, населяващите земите на днешен Израел са добивали зехтин, като са надробявали дивите маслини с камъни и по този начин изстисквали зех­тина. Преди 2300 г. гръц­кият философ Демокрит пък препоръчвал „вътрешно мед, а външно зехтин“ за здраве и дълголетие.

zehtinДруг философ е препоръчвал болните от храносмилателни проблеми и камъни в жлъчката да приемат прясно изцеден зехтин. По-късно, в Рим, зехтинът печели и признание като незаменим козметичен продукт, който прави кожата сияйна и невероятно красива.  В баните за­можните римляни мажели телата си със зехтин. Из­лишъкът отстранявали с шпатула, заедно с раз­творимите нечистотии; изключително нежен към кожата и подхранващ ме­тод за почистване. За промиване на рани те смес­вали зехтин с мащерка, а при белези – с вино.

След като Римската империя се разпада, маслинови дръвчета започнали да отглеждат монаси в манастирските градини. Преработката им и извличането на зехтина става тяхна запазена марка. Те преработвали маслото предимно за лечебни свойства, най-вече като средство, облекчаващо сърбежа по кожата; прилагали го при главобо­лие, стомашни и болки в ушите. През миналия век традиционно зехтинът се препоръчва за лечение на жлъчката. Коктейл от 500 мл зехтин с лимонов сок, без да се приема друга хра­на, спомага за изхвърляне­то на камъни от нея.

“Демир

В нашето съвремие, зехтинът е спечелил популярност, заради това, че неговата висока консумация не позволява да се натрупа холестерол в кръвта, а това да доведе до редица сърдечни проблеми и заболявания. Пази от атеросклероза, а също така има и антиканцерогенно дейст­вие. Той съдържа антиоксиданти, ценни минерали като калций, калий, магнезий, фосфор и микроеле­менти като желязо. Качественият зехтин ще познаете по надпи­са: „Natives olivenol extra“ (естествен зехтин eкстра ) , „Olio extra vergine doIiva „, „HuiIе d’oIiva extra viеrgе“ „Aceite de oliva virgin extra“. Той е високока­чествен и може да съдържа най-много 1 г свободни мастни киселини на 100 г зехтин.

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Зехтин помага на кожата и на сърцето

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *