Зехтинът предпазва и подобрява състоянието при Алцхаймер

Богатите полезни свойства на зехтина са известни още от древността. Прилага се както в кулинарията, така и за лечение, и като средство за разкрасяване. Редовната консумация на зехтин оказва благотворно влияние върху целия организъм.

Според редица научни изследвания редовната консумация на зехтин намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, облекчава симптомите на артрит, спомага за редуциране на теглото и дори намаляване риска от развитие на рак на гърдата.

зехтинЗехтинът има уникален състав, на който се дължат и лечебните му свойства. Той има богато съдържание на полиненаситени мастни киселини, на редки мононенаситени есенциални мастни киселини  и на неосапунени липиди, които се състоят от тероли, токофероли. Те пък от своя страна имат свойства на антиоксиданти, терпени, каротин, фосфолипиди, витамин А и флавоноиди.

Демир бозан билки за бъбреци

Учени от Университета в Луизиана са провели подробно изследване, при което са установили, че в зехтина може да се открие силното противовъзпалително съединение олеокантал. Свойството на това съединение е да активира повишеното отделяне на два протеина и на редица ключови ензими в мозъка, които не позволяват натрупването на бета-амилоиден протеин в мозъка, който според невролозите е основната причина за прогресирането на Алцхаймер.

Ръководителят на изследването д-р Амал Кадуми споделя, че само три лъжици студено пресован зехтин, добавен към ежедневното меню може значително да забави появяването на деменция, а също и да подобри състоянието на пациенти диагностицирани с болестта на Алцхаймер.

Съединението олеокантал се съдържа във всички студено пресовани зехтини. С най-високо съдържание обаче е зехтинът, произвеждан в град Месина, област Сицилия.

Освен за здравословно хранене, красота и профилактика на Алцхаймер, зехтинът има и други полезни действия. Доказано е, че редовната му консумация предотвратява загубата на костна тъкан, вследствие на травми, диети или хормонални изменения по време на менопауза.

Както знаем млечните продукти са от съществено значение за формирането и здравината на костната система, поради съдържанието на калций. Ако обаче консумацията на пълномаслени млечни продукти е в комбинация със зехтин, то тогава предпазват организма от развитие на остеопороза и спомагат за профилактика на артрит и рахит.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *