Зехтинът – здравословен и лечебен

От всички мазнини зехтинът е най-здравословният и беден на калории. Богат е на линолова и олеинова киселина, витамин Е, фосфор, желязо, белтъчини, минерали. Поради лечебните си свойства зехтинът има голямо приложение-и вътрешно, като добавка към храната, и външно-за козметични и лечебни цели.

Консумацията на зехтин намалява холестерина в кръвта. Той е полезен при заболявания на сърцето, помага при смущения в храносмилането, облекчава дейността на черния дроб и почиства кожата.

зехтинЗехтинът лекува открити кървящи рани по кожата. За целта се прави компрес върху раната и се оставя за през нощта.

С него могат да се предотвратят белези по кожата. След като коричката на раната се обели веднага се маже със зехтин. Повтаря се всяка вечер, до пълното заздравяване.

Зехтинът помага при възпаления на ушите, сливиците и гърлото. В емайлиран съд на водна баня се затопля зехтин и се смесва с ленено семе в съотношение 1: 3. Получената смес се изсипва в ленена торбичка, след това се обвива в памучна кърпа и се поставя върху шията. Бинтова се и се държи 15 минути.

Демир бозан билки за бъбреци

За прочистване на стомашно-чревния тракт се препоръчва да се изпива по 1 с. л. зехтин на гладно.

При изморени крака след дълга разходка или работа направете половин часов енергичен масаж със зехтин, размесен със сок от лимон.

Компрес от нарязан чесън и зехтин премахва мазоли по краката.

В случай на изгаряне или ухапване от насекомо смесете 2 ч. л. зехтин с един белтък от яйце и намажете засегнатото място.

Болните от хепатит трябва продължително време да приемат всяка сутрин по 1 ч. л. зехтин и да изплакнат устата си с резен лимон след това.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *