Змийско мляко – естествен детокс на организма и профилактика срещу рака

Научното име на билката змийско мляко е Chelidonium. Ду­мата произхожда от латинското chelidon, което означава „лястовичка“. Още в античността древ­ните гърци забелязали, че расте­нието започва да цъфти с идване­то на лястовичките и прецъфтява, когато те отлитат. Расте по влажните каменливи и сенчести места, около пътища и огради из цялата страна. Хората отдавна го използват за избавяне от някои страдания, затова е известно още с имената „брадавично цвете“, „жълтеничава трева“, „лишайче“.

Демир бозан билки за бъбреци

zmmliako1Змийското мляко съдържа доста богат химичен състав. С помощта на някои негови вещества се повишава тонуса на жлъчния мехур, прочиства се чер­ния дроб, подобрява се перисталти­ката на червата, премахват се болки­те и спазмите. Съвременните изследвания показват, дори че растението се бори ус­пешно с раковите клетки в ранен стадий. Препаратите с него задър­жат ръста на тумора, а в следоперационния период помагат срещу метастазите. Може да се прилага и за профилактика срещу новообразуванията. Самото използване на билката змийско мляко в онкологията се обяснява с факта, че то с голям успех прочиства организма. В неговия състав влизат противотуморни, противогъбични и бактерицидни вещества. Този химичен състав го прави едно от най-силните народни средства за ле­чение на полипи в дебелото черво (правят се лечеб­ни клизми със специално пригот­вена настойка от змийско мляко).

Жълто-оранжевият сок на расте­нието се е използ­вал за избавяне от мазоли, брадави­ци, обриви и други заболявания на кожата – мястото се навлажнява с вода, след което се натрива със со­ка 2-3 пъти дневно. В отвара от змийско мляко къпели децата при различни кожни заболявания.

Трябва да се има предвид, че растението е силно отровно, затова трябва да се използва с изключително голямо внимание, по възможност не и преди консултация с билкар. Ако бъде прилагне неправилно, то може да предизвика такива състояния като тежко от­равяне, съпроводено с гадене, под­тискане на нервната система, спаз­ми, забавяне на пулса и рязко па­дане на кръвното налягане. Затова лечението с него трябва да се из­вършва под лекарски контрол и задължително да се спазва точна­та дозировка. Прието е, че макси­малната дневна доза за възрастен е 1 чаена лъжичка на 1 чаша кипя­ща вода на 5-6 приема. Сокът се приема на капки (не лъжички), разтворен във вода по определена схема.

• При рани и натъртвания: Залейте 1 супена лъ­жица стръкове с 1 чаша кипяща вода и оставете да кис­не 1 час. Натопете парче марля и на­ложете върху бол­ното място.

• За нормали­зиране работата на черния дроб: Залейте 1 чаена лъжичка стръкове с 1 чаша кипяща вода, оставете да кисне 1 час, преце­дете. Приема се по 1 супена лъжица настойка преди всяко хранене, не повече от 5 пъти дневно.

• При подуване и възпаление на венците: Смесете 2 чаени лъ­жички змийско мляко, 1 чаена лъ­жичка градински чай и 1/2 чаена лъжичка дъбова кора. Залейте 1 супена лъжица от сместа с 1 чаша кипяща вода, оставете да кисне 2 часа. Използва се в топъл вид за плакнене на устната кухина.

• За избавяне от брадавици (ос­вен външното натриване) се пре­поръчва следният сбор: Смесете 2 части листа от жиловлек; 3 части листа от коприва, 2 части стръко­ве змийско мляко, 1 част полски хвощ и 2 части корени от глухарче. Залейте 1 супена лъжица от сбора с 1 чаша кипяща вода, оставете да кисне 2 часа, прецедете. Приема се по 1/4 чаша 3 пъти дневно.

• При кожни заболявания: Стрити на прах сушени стръкове змийско мляко се смесват със съ­щото количество разтопена свинс­ка мас и се награвя. Когато сместа изстине, е готова за употреба. Из­ползва се за мазане на проблемни­те места.

• С прашец от сушени стръко­ве змийско мляко се ръсят овощ­ните дръвчета да не ги нападат вредни насекоми. Зеленчуците се пръскат с настойка, за да се пред­пазят от листни въшки и други вредители.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *