Значимите витамини и минерали за организма

Организма ни се нуждае от разнообразните витамини и минерали и при недостиг на тях могат да се получат доста усложнения. Днес ще ви представим най-важните за организма вещества, за да се предпазите от заболявания.

Преди около 150 години не се е знаело много за веществата, които са жизнено важни за организма, но днес всичко е различно, науката е много по-напреднала и всички витамини и минерали нужни на организма ни да бъде здрав са известни. Витамин А е открит през XX век и след това всички учени се заемат със задачата да изучават каква е ролята на органичните вещества, за да поддържат телесните функции. Специалистите са изследвали дълги години докато докажат, че за да бъдем здрави в организма ни трябва да има и неорганични вещества, а това всъщност са минералите. Нужни са били 40 години, но вече учените са открили кои са най-важните витамини и минерали нужни на организма ни за да живеем здравословно. За да може човешкия организъм да функционира всеки ден и да се чувстваме добре е ясно, че трябва да се храним здравословно. Специалистите са напреднали много в своите изследвания и са доказали, че в храната, която консумираме се намират 13 от най-важните макроминерали, микроминерали и витамини.

“Фигурин

vitaminsДнес ще ви запознаем с 13 съставки, без които организма ни няма как да съществува и да се чувствате добре.

1. Витамин А – този витамин се създава в човешкото тяло благодарение на мастната тъкан, а от там идва и неговото наименование на мастно разтворим витамин. Витамин А изпълнява множество функции, които са жизнено важни за растежа, развитието, поддръжката на имунната система и зрението. Недостига на витамин А води до забавяне на растежа, вроговяване на кожата, понижаване на функциите на различни жлези, податливост към инфекции. Най-сериозното заболяване при този дефицит може би е „кокоша слепота“, която се изразява в загуба на зрението. Можете да си набавите нужното количество от витамина от храни, като черен дроб, рибено масло, морков, броколи, сладки картофи, зеле, спанак, тиква, грах, мляко, яйца и други. За добро функциониране на организма жените се нуждаят от 700 микро грама витамин А на ден, а мъжете от 900 микро грама.

2. Витамин В – преди време витамин В е бил смятан за един витамин, но по-късно след направата на много изследвания учените доказват, че той се състои от различни съставки. За разлика от витамин А, витамин В е водоразтворим и съдържа 8 витамина, които се означават, като витамин B комплекс. Витамин В комплекс съдържа Витамин B1 (тиамин), Витамин B2 (рибофлавин), Витамин B3 (ниацин), Витамин B5 (пантотенова киселина), Витамин B6 (пиридоксин), Витамин B7 (биотин), Витамин B9 (фолиева киселина) и Витамин B12 (кобаламин). Витамин В1 е необходим за функционирането на мускулната и нервната система, витамин B2 подобрява зрението и подпомага растежа, витамин В3 е необходим за нормалното функциониране на храносмилателните органи, нервната система и кожата, витамин В5 е полезен за растежа на косата и функциониране на надбъбречните жлези, витамин В6 е необходим за изграждането на червените кръвни телца и антитела, витамин В7 поддържа кожата здрава и облекчава мускулните болки, витамин В9 участие в изграждането на червените кръвни телца и подобрява абсорбцията на желязото, витамин В12 подпомага растежа, подобрява апетита и увеличава телесното тегло. Можете да си набавите витамин В комплекс от ядки, черен дроб, месо, яйца, мляко, зелените зеленчуци, бобови и зърнени храни.

3. Витамин С – този витамин също е водоразтворим и няма как да предозирате с него, защото ненужното количество се изхвърля от организма. Той подобрява дейността на белите кръвни телца, които от своя страна имат функцията да откриват и унищожават бактериите, вирусите и дори раковите клетки. Витамин С е известен още като „антискорбутен фактор“, защото помага за предотвратяването на редица заболявания. Той помага на тялото ни като възстановява тъканите и заздравява раните по-бързо. Препоръчаната дневна доза от специалистите за възрастни е от 75 до 95 милиграма на ден. Можете да набавите нужното количество от рибено масло, черен дроб, яйца, мляко, спанак, кайсии, домат, тиква, морков и други. заболяванията, които са свързани с дефицит на витамин С са Сърдечно-съдовите заболявания, ракови заболявания, ставни заболявания, катаракта, скорбут.

4. Витамин D – е разтворим в мазнини и се синтезира под действие на слънчевите лъчи в кожата и костите. Основните източници на витамин D са рибеното масло, яйцата, черния дроб, краве масло и мляко. Недостига на този витамин при децата води до болестта рахид, а при възрастните липсата му може да доведе до ракови заболявания. Редовният му прием ще има благоприятен ефект върху растежа на клетките, поддържа имунната система здрава и намалява възпаленията.

5. Витамин К – е мастно разтворим витамин, който се образува с помощта на бактерия в човешкото тяло. Той е притежател на съсирващо действие и помага, като предпазва от кръвозагуба или нараняване. Витамин К предотвратява вътрешното кървене и намалява менструалното течение. Можете да си набавите нужното количество от витамина чрез зелените подправки, като босилек, градински чай, магданоз, коприва, спанака, листата от цвеклото, кивито, соята, къпините, конопеното семе, боровите връхчета шипките и други. в случай на недостиг може да се развие болестта остеопороза.

6. Витамин Е – този витамин също е мастно разтворим и играе важна роля , като антиоксидант. Той предпазва мембраните на клетките от натрупване на токсичните продукти, но когато има недостиг от витамина може да се развие анемия. Можете да си набавите нужното количество от растително и животинско масло, заленчуци, мляко , яйца, черен дроб, месо, житни растения и други. специалистите предлагат дневната доза от витамин Е да бъде равна на 15 микрограма и бъдете сигурни, че това ще ви помогне да избегнете сърдечносъдовите заболявания, рак и очни болести.

7. Макроминерали – в категорията на макроминералите се включват и електролитите, защото те имат идентични свойства за човешкия организъм. Макроминералите са калций, фосфор и магнезий, а електролитите са натрий, хлор, сулфат и калий. Тези вещества са много важни за здравината на костите, пренасянето на електрическите импулси между невроните, пречистването на кръвта от отпадни продукти. Можете да набавите нужното количество от макроминера чрез консумация на сирене, мляко, кашкавал, бадеми, стридите, трапезна и морска сол, домати, целина, маслини, спанак, кашу, месо, банани, круши, тиква, моркови, подправки, доматен сок и други.

8. Микроминерали – в тази група си намират място цинка, хром, желязо, мед, манган, флуор, кобалт, йод, калий, селен, никел, ванадий, бор и молибден. Всички тези вещества попадат в групата на микроминералите, защото нужното количество на ден за организма е по-малко от 100 микро грама. Те обаче изпълняват важна роля за човешкия организъм , като възстановяване на рани, поддържане на плодовитостта у възрастните и на растежа у деца, синтез на протеини, помагат в клетъчното размножаване, запазване на зрението, подобряване на имунитета и предпазване от свободните радикали.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *